Get Adobe Flash player
Старт виборчого процесу в Чернівцях під питанням
Як ми вже повідомляли раніше постановою ЦВК від 14 квітня було утворено окружні виборчі комісії (ОВК) та визначено їх склад. Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як 2/3 її складу на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення. 15 квітня спостерігачі ОПОРИ відвідали кожну ОВК Чернівецької області. На жаль, жодна із 4 ОВК так і не спромоглася провести першого засідання. Чи вдасться це зробити у визначений законом термін, тобто до кінця дня 16 квітня, залишається під питанням. Основна причина – присутність в складі комісій значно кількості «гастролерів».

Постановою Центральної виборчої комісії від 14 квітня було утворено окружні виборчі комісії (ОВК) та визначено їх склад. У Чернівецькій області – це ОВК територіальних виборчих округів 204 (центр - Чернівці), 205 (Сторожинець), 206 (Новоселиця) та 207 (Хотин).

Згідно ст. 26 Закону України про вибори Президента:

Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою.

ОВК 204 виборчого округу зібралася увечері 15 квітня на засідання, проте, не змогла зібрати необхідних 2/3 від складу для прийняття присяги членами ОВК. З 20 членів загального складу до зали засідань з’явились лишень 12. До кількості, яка б дозволила ОВК отримати повноваження, не вистачило присутності 2 представників комісії.



На засідання ОВК 204 виборчого округу не з’явилось 8 членів, серед яких заступник голови комісії Олександр Паращук (від кандидата Дмитра Яроша), секретар комісії – Сергій Яцименко (від Володимира Саранова). Серед інших відсутніх – члени комісії від кандидатів Анатолія Гриценка, Василя Цушка, Василя Куйбіди, Миколи Маломужа, Олега Царьова та Наталії Королевської. За словами голови комісії Ігоря Мойсеєнка (від Петра Симоненка), серед причин відсутності: «відрядження, виклик до ЗСУ, хвороби, проживання в Дніпропетровську, неможливість зв’язатись через невірний телефонний номер».



Наступна спроба розпочати роботу запланована на 17:00 16 квітня. І хоча перспектива повторення ситуації з недостатньою кількістю членів ОВК для старту роботи залишається, голова ОВК Ігор Мойсеєнко «не втрачає надії, що все пройде так, як має бути».

Не відбулося засідання ОВК і в 205 виборчому окрузі. 7 членів цієї комісії, включно з головою Володимиром Бондаренком (від Олега Царьова), проживають за межами Чернівецької області. Наразі від роботи в комісії відмовилась секретар Галина Вакарчук (від Миколи Маломужа), тому всю організаційну роботу на себе взяла заступник голови ОВК 205 виборчого округу Ніоніла Черней (від Михайла Добкіна). Стартове засідання комісії заплановано на 18:00 середи 16 квітня. І в цій ОВК є теж загроза, що на засіданні 16 квітня таки не буде кворуму, так як значна частина членів комісії проживають далеко від м. Сторожинець.

В складі ОВК 206 виборчого округу з 19 п’ять членів з інших областей: Галина Воронцова (від Наталії Королевської) зі Львова; Тарас Федорчук (від Володимира Саранова) з Києва; Лілія Рязанова (від Олега Царьова) з Дніпропетровська; Яна Шеварднадзе (від Василя Цушка) з – Одеси; Олександр Шумков (від Дмитра Яроша) – з Херсону. З цих п’яти членів, за словами голови ОВК Альони Ватаман (від Анатолія Гриценка), можливо приїде Тарас Федорчук. Таким чином, у разі відсутності інших чотирьох достатньо неявки ще 3 місцевих членів ОВК для зриву проведення стартового засідання комісії та набуття нею повноважень в останній день календарного плану. Попередньо засідання цієї комісії заплановано на 14:00.

Організація стартового засідання ОВК 207 виборчого округу 15 квітня взагалі не відбувалася. Спостерігач ОПОРИ двічі відвідував приміщення, в якому має працювати комісія, проте ні в першій половині дня, ні ввечері (18:00) жодних організаційних моментів у приміщенні не відбувалося, члени комісії не з’являлися. У районному відділі Державного реєстру виборців повідомили, що за їх спостереженнями тільки 9 з 20 членів сформованої ОВК місцеві мешканці. Серед керівного складу місцевим є Василь Бурдіян (від Наталії Королевської). Чи приступив він до організації стартового засідання комісії, і, чи взагалі воно відбудеться у визначений законом термін, стане відомо 16 квітня.
Теги: Вибори 2014
Оцініть новину:
Знайшли помилку?   

Старт виборчого процесу в Чернівцях під питанням

16-04-2014, 15:25
Переглядів: 746
Коментарів: 0
Версія для друку
Loading...
Залишити коментар
Ваше им'я: *
Ваш e-mail: *
Текст коментаря:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Код: Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Get Adobe Flash player