Вражаюче відкриття: бактерії, які знищують поліетилен

0

Науковці заявили про відкриття нового виду бактерій, які здатні знищувати поліетилен. Раніше подібні види бактерій були науці невідомі.

Як заявили дослідники «природа нібито сама почала боротися з пластиковими горами, які вже забруднили грунт, річки й океани».

Цікаво, що колонії бактерій використовують пластик як джерело харчування.

Як показали подальші дослідження, на знищення пластика низької якості організмам знадобилося 6 тижнів. Таку швидкість можна назвати ненажерливістю порівняно з впливом на поліетилен компосту листя чи ферментів грибків.

«Це перше дослідження, до речі, дуже ретельно проведене, результати якого показали гідроліз чи розщеплення пластика бактеріями», – сказала доктор Трейсі Мінсер, дослідниця Океанографічного інституту Woods Hole.

Генетична експертиза родини бактерій під назвою Ideonella sakaiensis 201-F6 свідчить, що вони шляхом еволюції стали виробляти ферменти, здатні знищувати пластик, у відповідь на його стрімку акумуляцію на Землі, яка триває понад 70 років.

Така швидка еволюція стала можливою, тому що ці мікроорганізми мають надзвичайні можливості адаптації до навколишнього середовища.

Міцніший пластик, з якого роблять пляшки, бактерії «їли» довше. Це означає, що процес розкладу та самі ферменти людство має удосконалити, перш ніж використовувати у переробній індустрії чи прибиранні.

Автори відкриття заявили, що така робота може тривати довго.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ