gototopgototop

Валютним "міняйлам" стане непереливки

НБУ займеться валютними «міняйлами»

НБУ займеться валютними «міняйлами»

Нацбанк впритул займеться чорним валютним ринком. Для цього вже створено спеціальний комітет із запобігання недобросовісних валютних операцій. Він займеться збором інформації про скупчення «міняйл» валюти, яка потім буде передаватися в правоохоронні органи. «У нас є гаряча лінія, на яку нам можуть телефонувати усі бажаючі. Громадяни будуть розповідати нам про місця, де вони бачили багато людей, що нелегально торгують валютою», – заявив глава комітету із запобігання проведення недобросовісних валютних операцій Нацбанку Юрій Горшков. Надалі міняйлами буде займатися МВС і податкова інспекція. Такі дії зараз особливо актуальні, оскільки близько 70% всіх валютних операцій здійснюються в спекулятивних цілях. Це становить величезну небезпеку, так як шахраї підвищують попит на валюту і провокують паніку серед населення, яке давно залякане очікуванням величезної девальвації національної валюти.

Крім того, в комітеті зазначають, що за продаж іноземної валюти на чорному ринку громадянам загрожує кримінальна відповідальність. Вона буде застосовуватися до спекулянтів після набрання чинності податку в Пенсійний фонд у розмірі 15% від суми продажу іноземної валюти. Таким чином, продаж валюти на чорному ринку буде прирівняний до ухилення від сплати зборів і податків. Згідно з Кримінальним кодексом, такі порушення тягнуть за собою дуже великі штрафи-аж до 425 тис. грн.

Крім того, Нацбанк буде уважно відстежувати спекуляції з валютою з боку комерційних банків. Зокрема, громадяни можуть повідомляти центробанку про факти відмови банківських відділень продавати готівкову валюту. Також НБУ буде стежити за надто високими котируваннями на готівкову валюту, які виставляють певні установи в надії заробити. «Є деякі учасники ринку, які розраховують на паніку населення і спекулюють валютою. У нас є повний комплекс заходів для того, щоб припинити це. Настав час для рішучих дій проти спекулянтів», - заявив Юрій Горшков.

Зараз саме спекулянти блокують запровадження податку на продаж іноземної валюти. Вони побоюються того, що після його введення їх спроби заробити на валютному курсі стануть просто смішними. Громадяни просто будуть не зацікавлені в інвестуванні в іноземну валюту, так як навіть за найбільш негативним прогнозом гривня навряд чи знеціниться на цілих 15%. Крім того, шахраї зазнають величезних збитків, оскільки вони вже завезли в Україну готівкових грошей на кілька мільярдів доларів. Після введення податку позбутися від цих коштів можна буде тільки зі збитком у 15%.

У той же час, Юрій Горшков підкреслив, що «боротьба з валютними спекулянтами - це не самоціль, а частина цілісної політики НБУ, спрямованої на зниження залежності економіки України від різких коливань курсу іноземних валют». Як підкреслив голова комітету із запобігання проведення недобросовісних валютних операцій Нацбанку: «Світова економіка знаходиться в стані перманентної фінансової кризи. Тому стратегічне завдання НБУ як регулятора – мінімізувати ризики для національної економіки. В умовах її надмірної доларизації та нестабільності ринків основних «ощадних» валют (долара і євро), Нацбанк пропонує приватним і корпоративним інвесторам не менш цікаві, але при цьому менш ризикові інструменти – казначейські зобов'язання, індексовані депозити, інвестиційні монети. Безумовно, приймати рішення про їх використання українці будуть на свій розсуд. Але, в той же час, додатковим мотиватором будуть служити і обмежувальні заходи, що відвадять від українського ринку спекулянтів».
Все про:
                                                                                                                                                        rekllogo
Оберіть мову сайту: English Romanian Russian Ukrainian

Опитування

Ви купували щось в інтернеті?
 

Останні економічні новини

Нові підприємства в каталозі

1. Юридична компанія "ЮВОС"
    Адреса: Проспект Незалежності 127Б
    Телефон: 0501061318,
2. Світ Доріг. Туристична агенція
    Адреса: Університетська,11
    Телефон: 90-75-57
3. ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ОСЕРЕДОК ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВСЕУКРАЇНСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ ФРІ-ФАЙТУ ТА КОНТАКТНИХ ЄДИНОБОРСТВ"
    Адреса: вул. Нагірна, 7
    Телефон: 0994209143, 0667335423
4. Rent Car Chernivtsi
    Адреса: вул. Гайдара, 1"з"
    Телефон: (050) 999 99 13,(0372) 52 52 13, (097) 100 72 27
5. Електронік.com.ua
    Адреса: вул. Ентузіастів, 2Ж
    Телефон: (0372) 585-0750,50-6850533
Перейти в каталог

В кінотеатрах міста:


  • Оновився моноблок Apple iMac

    Оновився моноблок Apple iMac

    Компанія Apple оголосила про майбутнє надходження в продаж у п'ятницю 30 листопада оновленого моноблока iMac, що оснащується 21,5 "екраном. У цей день новинка з'явиться в інтернет-магазині Apple Online Store, в…

Клініка Оксфорд Медікал