25/11/2009
Банер
Лише 35% буковинських школярів можуть здати нормативи по фізкультурі
14:03 19 лист..

Після смертельних випадків серед школярів на уроках фізкультури у різних регіонах України, Міністерство охорони здоров’я разом з Міністерством освіти та науки зобов’язало дитячих лікарів кожної області провести своєрідний моніторинг фізичних можливостей українських дітей. Чернівецькі медики одними із перших отримали результати медичних обстежень, але вони виявились вражаючими - лише 35% школярів фізично спроможні виконувати нормативи на уроках фізичної культури.
З нового навчального року за фізичним вихованням школярів України стежило одразу два міністерства, армія лікарів, дільничних, шкільних  медсестер, педіатрів та вузьких спеціалістів. У Чернівцях медики розробили механізм, який дав можливість перерозподілити школярів по новим фізкультурним групам та отримати швидкі результати медичного моніторингу учнів.
Лікарями було оглянуто близько 22 тисяч чернівецьких школярів. Не потрапили під моніторинг лише 37 учнів. У ході перевірки з’ясувалось, що навіть деякі шкільні чемпіони не дотягували до спортивних нормативів, які вимагались програмою. Лікарі вважають, що причиною фізичної неспроможності учнів є низька фізична активність сучасних школярів та незбалансоване харчування. Вчителі мають на цей рахунок свою думку.
Все йде від сім’ї. Там, де змалечку було виховання фізичне, там дитина і в сьомому класі може здати нормативи. А там, де дитину дуже  оберігали, то звичайно, вона не може здати нормативи. Ми кожного року їздимо в Горбово і  ті діти, які займаються в спортивних секціях, вони це люблять, їм це подобається, - сказала Галина Іларіонова класний керівник однієї з чернівецьких шкіл.
У сучасного школяра сформувався сидячий спосіб життя: зранку за партою, далі - за книжкою чи ком’пютером. Гіподинамія - налице. А ось на харчування дітей в школі, кажуть вчителі, не варто грішити. Збалансований обід можна купити за 7-8  гривень, однак діти нерідко надають перевагу чіпсам, сухарикам та хот-догам. А поза школою – і слабоалкогольним напоям та цигаркам. 
- Сьогодні стало „немодно” вести здоровий спосіб життя, - вважає Віктор Шиманський директор Чернівецької гімназії №1. - Не секрет, що вживаються підлітками алкогольні напої, і палять вони. А це позначається на здоров’ї.
Ще в минулому році в місті та в області освітяни заговорили про запровадження в школах ранкових зарядок та фізичних розминок на перервах між уроками. Ця ідея найкраще сприймається і школярами.  Однак поки що освітяни не знають як організувати зарядку. Жодна школа не має майданчика, де  можна було б розмістити тисячну армію школярів. Визначених вправ теж немає, та й деякі батьки проти. Лікарі тим часом готуються до детальнішого огляду тих учнів, які потрапили у новостворену підготовчу групу з фізичного виховання. Та сподіваються, що Міністерство освіти після розгляду зведених висновків перегляне спортивні шкільні нормативи та видасть шкільним фізрукам новий методичний посібник з рекомендаціями.

 

За матеріалами: СІТІ

 
Матеріали по темі :

» З буковинськими школярами поспілкувалися гінекологи та юристи

У рамках роботи спеціалізованого формування “Мобільний консультаційний пункт соціальної роботи” Чернівецький обласний центр...

» У приватних школах Чернівців поменшало учнів

Через кризу у приватних школах поменшало учнів. Зокрема, у чернівецькій приватній школі «Надія» ще у 2006 році навчалося 170 дітей, у 2007...

» Школярів навчатимуть основам культури гендерної рівності

Сьогодні в облдержадміністрації презентовано навчальний посібник для школярів загальноосвітніх шкіл 9-12 класів “Ми різні – ми рівні....

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Redtram