25/11/2009
Банер
Вчені виявили у світовому океані майже 18 тис. видів невідомих істот
08:46 23 лист..
Восьминіг з слонячими вухами

Восьминіг з слонячими вухами

Вчені, які проводили протягом 10 років дослідження світового океану, заявили, що виявили близько 18 тис. нових видів живих істот.

Восьминіг зі "слонячими вухами", прозорий морський огірок і черв'яки, що живляться нафтою, - серед великої кількості невідомих науці істот, виявлених у світовому океані в ході міжнародних наукових досліджень, що зараз відбуваються.

Як йдеться в поширеній у понеділок в Токіо доповіді, їх проводять в рамках 10-річної програми Опис морського життя, що здійснюється з ініціативи ООН і низки пов'язаних з нею організацій. До неї залучено понад 2 тисячі фахівців з 80 країн, які працюють над комплексним каталогом мешканців океану. Остаточну доповідь про ці дослідження передбачається опублікувати у жовтні 2010 року.

Нинішній звіт присвячений опису істот, що живуть на глибинах від 1 до 5 тисяч метрів - тобто в зоні вічної темряви. Дослідження велися за допомогою автоматичних камер, сонарів та іншої техніки. Всього експерти виділили й описали в цій доповіді більше ніж 17,6 тисяч істот. Значна частина з них живиться біологічними останками, що розкладаються біля дна.

Серед найбільш екзотичних знахідок - хробаки, які живляться нафтою з глибоководних родовищ, а також невідомий раніше науці восьминіг з плавцями у вигляді слонячих вух, виявлений у центральній частині Атлантики. Вченим вдалося навіть зловити одну таку особину довжиною два метри і вагою близько 6 кг.

На глибині 2,5 тисяч метрів у Мексиканській затоці виявлено раніше невідомий вид абсолютно прозорого морського огірка (трепанга) зі щупальцями. У зоні Нової Зеландії відкрито фантастичні за красою коралові сади, що розкинулися на глибині 1000 метрів.

Раніше вченим уперше в історії вдалося зняти живу латимерію. Цю рибу називають живою копалиною - вона практично не змінилася за останні 400 мільйонів років. Тривалий час їх вважали вимерлими. Але доісторичних риб таки знайшли у водах Індійського океану на великій глибині.

За матерiалами: Вести.ru
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Redtram