gototopgototop

В Художньому музеї “Вінок – вінець – очіпок” (фото)

vkontaktesmall facebanntweetti
P9270002

P9270002


У Чернівецькому обласному художньому музеї відкрилась тематична виставка живопису “Вінок – вінець – очіпок” Надії Мартиненко (м.Чернігів). 
У 1973-1975 рр. вона навчалася в ізостудії Київського палацу  «Жовтневий» (викладачі М.Родін, Г.Гуляєв, В.Забашта), з 1975р. – у Кримському художньому училищі ім. М.Самокиша на живописно-педагогічному відділенні, яке закінчила у 1979р. Молодій художниці хотілось працювати не на замовлення, а творити самостійно, але процес пошуків власного стилю та творчого становлення забрав багато часу.

 


В повний голос про себе, як про  майстра, Надія Мартиненко заявила  на першій персональній виставці в 2001 р. (Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.Коцюбинського). Її роботи були тепло зустрінуті шанувальниками мистецтва та колегами.

В 2005 р.  мисткиню прийняли до Національної Спілки художників України.

{AG}shlyapa{/AG}

  Працюючи в станковому  живописі, художниця удосконалює  свою техніку та знаходить  нові методи в реалізації своїх  творчих задумів. Її основна  риса –  потяг до удосконалення, а постійне бажання чогось нового робить її мистецтво цікавим та різноманітним. Творчий діапазон робіт Надії Мартиненко охоплює все, що може хвилювати уяву художника: багатофігурні жанрові композиції, пейзажі Полісся, міські архітектурні пейзажі, портрети і натюрморти, символічні філософські полотна. Для художниці характерне особливе почуття кольору та відображення світлових ефектів. Гра світла і тіні – улюблений її прийом. А випробовуючи різні сучасні напрямки, Надія Мартиненко зберегла світосприйняття й межах фігуративного мистецтва. На полотнах упізнається відображення цілком «реального світу», але наголос скерований на відчуття кольору і форми, її живопис відображає асоціативне сприйняття оточуючого світу через спогади та емоції художниці. Динамічний мазок мастихіна наповнює всі її роботи ритмом та фактурністю.

На виставці представлено двадцять чотири  жіночі образи, об’єднані однією темою – головні убори, які носили у різних історико-етнографічних регіонах України, починаючи з періоду Київської Русі. До цієї тематики мисткиня підійшла зовсім не випадково, адже давно мріяла передати у творах глибоку національну спадщину та свою любов до України. А поштовхом для створення нових робіт стали поштові марки із зображенням українських традиційних жіночих костюмів, які подарували художниці її друзі. Потім Надія Мартиненко збирала та вивчала необхідну літературу із часом сформувалась ціла колекція нових творів. Так, перед нами постає величний образ жінки боярського роду часів Київської Русі Любави і юної мрійниці із ХVІІІст., наречених Наталки із Полтави та Любані із Чернігівщини, поважної буковинки Павлини у перемітці та Богдани із Покуття та багатьох інших. Загадкові жіночі образи художниця інтегрує в картинне середовище за допомогою контрастів, світла і тіні, створюючи цікаві живописні ефекти. 

Отже, виставка робіт  Надії Мартиненко знайомить глядачів з весільними та святковими українськими традиційними жіночими головними уборами. У представлених творах передані характерні для кожного регіону традиції та обряди, що притаманні українцям протягом століть. Це нібито екскурс в історію нашої держави, яку нам не потрібно забувати.


Все про:
                                                                                                                                                        rekllogo
Оберіть мову сайту: English Romanian Russian Ukrainian

Опитування

Ви купували щось в інтернеті?
 

Останні новини культури

Нові підприємства в каталозі

1. Електронік.com.ua
    Адреса: вул. Ентузіастів, 2Ж
    Телефон: (0372) 585-0750,50-6850533
2. Оптика Люксор
    Адреса: пл. Соборна, 1
    Телефон: (0372)522410
3. Оптика Люксор
    Адреса: вул. Червоноармійська 71, ТЦ Майдан, 2-й пов.
4. Оптика Люксор
    Адреса: вул. Головна 265-а, ТРЦ DEPOt Center, 2-й пов.
5. Оптика Люксор
    Адреса: вул. Калинівська, 13-а, м-н №37-б
    Телефон: (0372)508543
Перейти в каталог

В кінотеатрах міста:


Як по маслу Як по маслу
[ Переглядів:10 ]
Україно, goodbye. Альманах Україно, goodbye. Альманах
[ Переглядів:46 ]
Ральф Руйнівник (3D) Ральф Руйнівник (3D)
[ Переглядів:41 ]
Остання казка Рити Остання казка Рити
[ Переглядів:39 ]
007: Координати Скайфолл 007: Координати Скайфолл
[ Переглядів:57 ]
Астерікс і Обелікс в Британії Астерікс і Обелікс в Британії
[ Переглядів:79 ]
Паранормальне явище-4 Паранормальне явище-4
[ Переглядів:86 ]
Монстри на канікулах (3D) Монстри на канікулах (3D)
[ Переглядів:102 ]
  • Як дізнатися свій родовід?

     Як дізнатися свій родовід?

    З чого почати пошуки своїх предків? Як дізнатися свій родовід? Наскільки далеко можна простежити свій рід? Ці питання хвилюють будь-якої людини незалежно від походження і положення в суспільстві. Родовід -…

  • Sega зробить нові ігри про Соніка

    Sega зробить нові ігри про Соніка

    Під час бесіди з журналістом видання Toys 'n' Playthings представник Sega Europe Сіссел Хенно (Sissel Henno) сказала , що компанія займається розробкою нових проектів у світі Sonic the Hedgehog.