Get Adobe Flash player
Буковина досі без бюджету
В Чернівцях досі не прийняли обласний бюджет. Зокрема це, в першу чергу, загрожує відсутністю фінансування по сплаті допомоги мало захищеним верствам населення, також така ситуація вплинула і на заробітну плату працівників державних установ, які недоотримали близько 130 гривень кожен до запланованої суми.

В Чернівцях відбулась нарада керівників бюджетних установ краю, управлінь і департаментів області для того, аби вони розглянули всі позиції запропонованого бюджету області на 2014й рік. Що стосується фінансування з обласного бюджету, то на сьогодні всі захищені статті по яких надавались заявки головними розпорядниками коштів, були підписані. Зокрема остання підписане сьогодні на медикаменти, харчування та енергоносії. Заробітну ж плату бюджетникам перерахували ще вчора. Проте наразі є проблема з оплатою електроенергії. Це пов’язано з проведенням тендерних процедур установ в яких річна сума за цей вид послуг становить більше 100 тисяч гривень. Що ж до районних та міських бюджетів, то наразі вже прийняті бюджети міст Чернівці та Новодністровськ, а також наступних районів таких як: Герцаївський, Заставнівський, Кіцманський, Новоселицький, Путильський і Хотинський. Після 2х тижнів з дня прийняття районних бюджетів мають бути прийняті сільські бюджети. Що ж до бюджету обласного, то як зазначив голова Чернівецької облдержадміністрації, на заваді його прийняття стоять революційні настрої громадян, а зокрема захоплення приміщення ОДА.

Михайло Папієв, голова Чернівецької облдержадміністрації: «Бюджет області потрібен. Це соціальний бюджет і сьогодні люди не мають страждати і не повинні бути заручниками у політиканів, тому ми зараз знайдемо ту формулу в який спосіб це зробити. Я впевнений, що здоровий глузд переможе і ми якось переконаємо наших революціонерів тим, щоби вони повернулись обличчям до народу».

Наразі фінансування здійснюється згідно бюджетного кодексу, т-то в межах 1/12 минулорічного плану, який був затверджений сесією облради, за рахунок цього здійснюються виплатити зарплати, але інші статті, які потребують проведення фінансування для забезпечення діяльності бюджетних установ, фінансувати не зможуть, якщо не буде прийнятий обласний бюджет. Ще однією проблемою, за відсутності бюджету, є неможливість отримання короткотермінової позики в органах державного казначейства оскільки бюджетний кодекс говорить про те, що обласна рада дає право обласній державній адміністрації при прийнятті бюджету на відповідний рік на отримання цих послуг. Зокрема таку безвідсоткову короткотермінову позику обласна влада оформлює кожного місяця для того аби вчасно нарахувати заробітні плати та здійснити інші виплати. Юрій Марчак, директор обласного академічного музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської каже, що їхню установу за січень 2014го профінансували так само як і за грудень минулого року, проте наразі в них з’явилась інша проблема – люди занадто заклопотані політичною ситуацією в країні аби ходити до театру.

Юрій Марчак, директор обласного академічного музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської: «Зараз ситуація складна тим, що зараз ми бачимо відтік глядача, це видно і у Києві, так і в Чернівцях. Ми відмінили свої гастролі Києві, також наші колеги відмінили і в нас гастролі. Ну ось така справа».

Наразі й досі не відомо коли бюджет області буде прийнято, але згідно чинного законодавства в керівників краю залишилось 2 тижні на те, аби завершити фінансову процедуру, в іншому випадку їм загрожують відповідні санкції.

Буковина досі без бюджету



Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення
Додати коментар
Ваше Им'я:
Ваш E-Mail: (не обов'язково)
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: