Get Adobe Flash player
Як відреагував ринок нерухомості Чернівці на дорожчання долара
Події останніх місяців у країні не могли не вплинути на ринок нерухомості і в Чернівцях. Скачок курсу долара та інші потрясіння позначилися на операціях на ринку і цінах на житло.

Безумовно, безпосередня кількість укладених угод купівлі-продажу зменшилась. Однак на об'єктах будівництва та в центрах продажів постійно з'являються нові потенційні покупці, тобто попит залишається високим, люди купують квартири. Все це говорить про те, що на первинному ринку зараз спостерігається і буде в найближчій перспективі відкладений попит.

На сукупність негативних чинників, а саме - нестабільність курсу гривні НБУ по відношенню до долара, а також знецінення національної валюти, ринок нерухомості відповів неоднозначно. Ті забудовники, які швидко і гнучко відреагували на ситуацію, що склалася на ринку нерухомості (зафіксували в прайсі курс долара або повністю дотримуються гривневої політики), на сьогоднішній день, продають квартири, і роблять це досить успішно. Підтвердженням цьому є кількість угод, які знаходяться в діапазоні від 5 до 15 на місяць, в залежності від кількості пропонованих компанією об'єктів.

Водночас, об'єкти первинної нерухомості, за якими забудовники виставляють прайси в доларах, зараз не користуються популярністю. Особливо, якщо до терміну введення будинку в експлуатацію чекати як мінімум рік. Об'єкти, які вже введені в експлуатацію продаються іноді із застосуванням додаткового дисконту, так як їх вартість дорівнює рівню вторинного житла, а іноді і нижче.

Орім того, якщо ще в наприкінці 2013 року експерти відзначали збільшений попит на двокімнатні квартири, то вже в лютому-березні купівельні настрої знову повернулися на ринок однокімнатного житла. Що стосується портрета покупця, то в основному сьогодні купують житло на первинному ринку люди, які встигли вчасно зняти свої заощадження з депозитів. Також, багато менеджерів середньої та вищої ланки, які змушені поспішати із покупкою та купувати квартири менші за площею, ніж вони розраховували спочатку, тільки для того, щоб зберегти свої заощадження.

Що сталося з цінами

Реакція ринку на зміну курсу гривні до долара була неоднозначною. Деякі продавці підвищили ціну в гривнях, деякі вдалися до знижок і акцій, деякі зафіксували ціну в національній валюті, або прив'язали ціну в доларах до курсу НБУ або комерційного курсу. В цілому ж, вартість квадратного метра у всіх сегментах в доларовому еквіваленті не збільшилась, а от у гривні відбулося зростання, «діапазон» якого дуже широкий - від 1,5 % до 40 %.

На сьогоднішній день середня вартість кв. м на первинному ринку Чернівців у доларовому еквіваленті , становить: 400-800у.о. за кв.м.

Прогнози на майбутнє

Платоспроможний попит буде знижуватися, на ринку виживуть тільки ті компанії, у яких є позитивна історія, об'єкти із високим рівнем готовності та надійна "фінансова подушка".

В 2014 році загальна кількість запланованих до введення в кінці року квадратних метрів скоротиться мінімум на 25 %. Це стане явно помітно для потенційного інвестора буквально через 2-3 місяці, так як багато чернівецьких забудовників скорочують темпи будівництва або зовсім заморожують розпочаті проекти.

Також, більшість будівельних компаній прив'язані до показника "продажі-будівництво", що, в свою чергу, в підсумку утворює ще більший дефіцит необхідної кількості житла.

У третьому кварталі 2014 року, у об'єктів з реально підтвердженими темпами будівництва і витримкою заявлених термінів введення в експлуатацію з'явиться сплеск потоку інвесторів - проявить себе так званий "відкладений" попит. У зв'язку з цим ми побачимо зростання цін на пропоновані квадратні метри і відсутність пропозицій від забудовників по довгих розстрочках і кредитах, так як були використані власні кошти.

Експерти ДімДом прогнознують, що вже починаючи з кінця весни вартість житла буде рости. З основних причин подорожчання можна назвати зростання курсу долара і збільшення вартості будівельних матеріалів - в середньому на 10-20%.

Нагадаємо, що в березні середня вартість квадратного метра в новобудовах Чернівців трохи знизилася.

Як відреагував ринок нерухомості Чернівці на дорожчання долара



Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення
Додати коментар
Ваше Им'я:
Ваш E-Mail: (не обов'язково)
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: