Get Adobe Flash player
Вибір редакції
   Наразі на території України  передбачена робота близько 40 мобільних комплексів вагового та габаритного контролю та один стаціонарний, на яких здійснюється  контроль за вантажоперевезеннями. Зважування вантажівок відбувається на спеціально обладнаних майданчиках.  



   У спекотну погоду головний «ворог»  українських доріг - перенавантажені  великовагові вантажівки. Бажаючи якнайшвидше дістатися до місця призначення, й при цьому перевезти чим побільше вантажу, власники та водії таких транспортних засобів не надто переймаються деформацією дорожнього полотна, великими борознами та напливами на асфальті,  що залишаються після їх вояжів. У підсумку -  вщент розбиті дороги та нарікання автовласників, які змушені пересуватися по вулично-дорожній мережі, що більше схожа на смугу перешкод…



   «Невдоволення учасників дорожнього руху цілком зрозумілі», - відзначає начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко, - «Ми всі є платниками податків, й хочемо розраховувати, що кошти, які ми відраховуємо  до державного  бюджету, підуть за призначенням». 



   Утім через недбалість, а іноді і свідоме порушення вимог законодавства вантажоперевізниками, державі доводиться витрачати на ремонт доріг колосальні кошти та зазнавати значних грошових збитків. Гроші, які могли б бути витрачені на розбудову дорожньої інфраструктури, йдуть на нескінченний ремонт понівечених доріг. 



   Вихід з цієї складної ситуації вже знайдений. На виконання Законів України «Про дорожній рух», «Про автомобільні дороги» та Постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2007 №879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування», дорожніми службами було прийняте рішення про заборону руху великовагових транспортних засобів з 1 червня за умов підвищення температури повітря (від +28°С) на автомобільних дорогах загального користування з 10.00 до 22.00 години. Крім того, як і в минулі роки, дорожні служби посилюють ваговий контроль на автодорогах. 



    «Зрозуміло, що такі дії не стали популярними серед вантажоперевізників, й більше того викликали численні обурення з боку водіїв та власників автопідприємств, які здійснюють перевезення вантажів», - відмічає керівник Державтоінспекції України, - «проте без забезпечення жорсткого контролю за рухом великовагових вантажівок, неможливо змінити ситуацію на краще».



   Як приклад, можна навести випадок, що стався днями на Миколаївщині. До керівництва Управління ДАІ області звернулися мешканці села Христофорівка. Селяни просили вжити заходи щодо недопущення пошкодження місцевої автодороги великовантажними автомобілями.



   Як з’ясувалось, маршрут руху вантажівок одного з підприємств дійсно проходить через село, і на думку місцевих мешканців попередити пошкодження дорожнього полотна можливо тільки забороною руху цих автомобілів, особливо під час підвищення температури повітря.



   Саме тому, сільський голова разом із групою депутатів сільської ради та місцевих мешканців звернулися з відповідною заявою до територіальних підрозділів Укртрансінспекції та Служби автомобільних доріг щодо посилення вагового контролю та проведення перевірок дотримання обмежень вантажоперевезень автомобільним транспортом.



   Однак, реалізація відповідних заходів викликає невдоволення водіїв та власників підприємств, що здійснюють перевезення вантажів.  Дійшло навіть до погроз з їх сторони перекрити рух транспорту на автомагістралях. Нажаль, вантажоперевізники відстоюють свою власну вигоду, й забувають поцікавитися думкою автовласників, яким у «спадок» достаються знищені дороги та суцільні проблеми.   



   До того ж, у гонитві за збагаченням і власники, і водії автопідприємств, які здійснюють перевезення вантажів, забувають, що своїми діями вони не тільки руйнують дороги, завдають великих збитків державі, створюють значні незручності для руху транспортних засобів, але й ставлять під загрозу безпеку інших учасників дорожнього руху. Надміру завантажені вантажівки втрачають керованість та  маневреність, не мають змоги у випадку небезпеки вчасно загальмувати або відреагувати на зміну дорожньої обстановки.



   Для боротьби з порушниками в Україні створено систему державного вагового та габаритного контролю за проїздом транспортних засобів, параметри яких перевищують нормативні. Наразі на території держави починають працювати мобільні комплекси вагового та габаритного контролю, на яких здійснюється  перевірки великовагових вантажних автомобілів.



   Визначення таких мобільних комплексів закріплено в Постанові Кабінету Міністрів України від 27.06.2007 №879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування». Згідно даного нормативного акту пересувний пункт габаритно-вагового контролю – це спеціальний транспортний засіб, обладнаний вимірювальною і зважувальною технікою для здійснення контролю. Місце його здійснення позначається відповідними тимчасовими дорожніми знаками.



   Слід зазначити, що на сьогодні законодавством визначено порядок здійснення такого контролю та державні органи, уповноважені на такі дії. У роботі мобільних вагових комплексів відповідно до спільного наказу Укртрансінспекції, ДАІ та Укравтодору приймають участь працівники цих державних органів.  



   У випадку виявлення фактів перевищення вагових параметрів транспорту та порушень встановлених обмежень руху великогабаритного автотранспорту, передбачена заборона подальшого руху таких перевантажених автомобілів та застосування штрафних санкцій, як до водіїв, так і до автопідприємств.



   Крім того,  постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2007 №879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування» встановлено розміри плати за проїзд великовагових та великогабаритних транспортних засобів. Зазначені тарифи визначаються в залежності від маси транспортного засобу, навантаження на вісь та протяжності маршруту руху.



   Державтоінспекція України нагадує вантажоперевізникам, що відповідно до чинного законодавства працівники ДАІ виконують рішення уповноважених на те державних органів про обмеження чи заборону руху транспортних засобів, вагові та габаритні параметри яких перевищують нормативні.



   У випадку прийняття компетентними державними органами рішення про встановлення спеціально обладнаних пересувних пунктів габаритно-вагового контролю, працівники Укртрансінспекції спільно з інспекторами ДАІ приймають заходи щодо контролю за рухом великовагових транспортних засобів та виконання їх водіями вимог нормативних актів.





Прес-служба Департаменту



ДАІ МВС України





Источник: www.sai.gov.ua
Оцініть новину:
Знайшли помилку?   

ДАІ: комплекси вагового та габаритного контролю необхідні для попередження руйнування доріг

10-06-2014, 16:44
Переглядів: 106
Коментарів: 0
Версія для друку
Loading...
Залишити коментар
Ваше им'я: *
Ваш e-mail: *
Текст коментаря:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Код: Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Get Adobe Flash player